tisdag 12 april 2011

Rökningen vara eller inte vara

Den som säger att det är lätt att sluta röka har A, aldrig rökt själv, B, glömt hur svårt det var att sluta, eller C, aldrig varit beroende av rökningen fastän de rökt. (ja, det finns såna människor)
Jag vet att det inte är nyttigt att röka, jag vet att det orsakar problem och ohälsa. Kan också påpeka att när läkaren frågade om detta så sa jag som det var - att jag rökte men dragit ner på det till allt emellan 3-10 som mest på en dag. Och det tyckte han lät bättre än vad man normalt röker. Ett steg på vägen. Och jag sa också att jag planerar att sluta röka, men att jag för tillfället inte klarar att sluta helt. Han såg inga problem i det. Och han menade att det inte kan vara det allena som skapat mina hälsoproblem.

Jag tycker att det är lite jobbigt att få på pälsen varje gång någon hör att jag röker. Att folk tycker att rökare belastar vården, men fallet är att jag inte är någon frekvent vårdsökare. Hade jag fått hjälp redan när jag sökte för ett år sedan, för depression, kanske jag hade sluppit söka ytterligare 3 läkare.
Vården idag är bedrövlig, man bör vara frisk för att orka vara sjuk, så är det.

En aspekt till om rökare som människor - jag har bara en bråkdel sjukdagar jämfört med mina ofta ickerökande arbetskamrater. Så där bet ni er i svansen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag håller tummarna. jag slutade röka nästan tvärt. men det måste sitta klockrent mentalt annars går det inte.

eftersom jag varit rökare själv så tänker jag inte besserwissra. det finns nog lika många sätt att sluta röka som det finns rökstoppssugna rökare om du förstår vad jag menar..
/jari

SkogsÄlvan sa...

Tack! Jag beundrar de som bara kan lägga av så där tvärt....

Men sluta ska jag, men jag är inte riktigt redo, än, men det kommer =)