tisdag 23 april 2013

Chili Bea

Eller Hot Bea som det också kan kallas. Fytt i rackarn så gott det är!
Men dock är det väldigt dyrt i längden och så får man oönskade ingredienser med på köpet. Nu tittade jag på innehållsförteckningen på både Lohmanders och Lallerstedts och till min stora lycka och förvåning ser ingrediensförteckningen ut som början på ett majonnäsrecept!
Det torde väl inte vara så svårt att få till. Göra ena grunden som till en  vanlig bearnaisesås och seda bygga på som till en majonnäs.

Majonnäs:
4 äggulor
5-7 dl rapsolja.

Beagrunden, reduktionen:
2 hela färska chili, röd
1 liten vårlök(ej blasten)
1 dl torkad dragon
1 tsk cayennepeppar
1 tsk chilipulver
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1tsk salt.
1 tsk paprikapulver

Allt ovanstående körs i mixer, typ bullet hade jag tills det är finfördelat.
Tillsätt sedan 0.75 dl vitvinsvinäger
3 dl vitt torrt vin
Kör en snabbis i bulleten, sen kokar du upp det och låter sjuda tills det är mindre än hälften kvar av vätskan, nästan som en gröt. Då tillsätter du 100-120 gram smör. Låt smälta ner helt, svalna av och när allt är ljummet börjar du med majjogrunden i en matberedare med kniv.
Först gulorna, sedan reduktionen för att övergå till en tunn stråle med oljan tills det blir en go tjock majjo. Blanda i ytterligare 1 dl torkad dragon, sen ställ det i kylen, den bör inte ätas av innan morgondagen. Då har smakerna satt sig och den blir fantastisk!!!
Vill du ha den ytterligare hot, satsa på starkt chilipulver eller cayenne.

Idag blir det köttbullar med hot home made bea =)

Ha're!




Inga kommentarer: